Tuesday, February 26, 2013

Ho chi minh,Vietnam-day 1

Salam,
Hi lama tak update entri kan...biasalah awl2 thn mmg bz sesgt...tp dalam bz tu sempat lagi lari kan diri g travel...dis time g ngan kengkawan sek plak...actually mmg x plan, biasa la klau plan selalunya mesti x jadi so kitorang decide nk jejalan nie last minit gak la, tp booking tiket punya la lama lebih kurang sethn gak ...yg lawaknya member aku beli tiket tanpa pengetahuan Husband diorg plus diorg tempah tu pun Still lum ade passport hehehehe...By the time nk g, hsband cgu Suzana mcm x percaya je...yelah 1st time nk g obesee plus 1st time nk tinggal kan ank2 kat uma...

Started with our travel dgn keaadaan yg agak kacau jgk la...(aku dh biase travel ngan hsband so kali nie g ngan member2 so mcm tourist guide gak laa)...cgu Hajar n hsband kitorg terus jumpe kat airport, cgu Suzana n hsband spptutnya kit orang jumpe kat kl sentral tp disebabkan diorg lambat so aku n hsband terus tinggal kan diorg n g dulu..(actually bkn la tinggalkan, aku risau lum check in kat airport so takut lambat aku pun gerak la dulu then jumpe cgu Suzana kat airport je...)

Sampai airport...tetiba aku n Hajar mcm panic plak cz tengok ticket salah masa...apelg makin haru biru la kami, so bile double check blk nasib baik on time, so sempat la kami solat asar dulu sebelum berlepas....

Dlm fligt aku duduk sebelah cgu Hajar, hubby duduk ngan shah(hsband Hajar) cume Suzana n hsband jauh sikit ngan kami but lucky diorg duduk bersebelahan...

Smpi je airport Ho Chi Minh terus buat urusan imigresen..biase la bile 1st time smpi sana dok bz amik pic je,.smpikn time beratur pun amik gmbar lg..tetiba terdengar la org jerit "hoi!" ...amikaw dh kene marah ngan org imigresen sana...

selesai cop urusan passport kami terus keluar utk cari teksi, melalui pembacaan yg dibuat hanye teksi VINASUN saje yg blh dipercayai, yg lain mmg kene tipu la...mula2 kami disapa oleh pemandu teksi dr bermacam2 jenis, ade yg mengaku pakai meter lgi...so tips utk korang walaupun diorang kate vinasun tp confirm kan bape rate dr airport ke hotel (normally org m'sia dok hotel dekat2 ngan bent than market area tempat shopping kan) klau x silap dr aiport ke hotel kurang dr VND100,000 (lebih kurang RM 15)...so klau korang lebih dr tu mmg kene pow laa...kitorang naik teksi toyota inova so sesuai la ngan kami berenam nie...

Sampai hotel tuk check in pun agak haru gak, hotel kami dh booked awal pakai agoda.com so dpt la murah skit lebih kurang rm60 satu mlm...time nk check in mcm ayam ngan itik bercakap, org vietnam nie bukan fasih bahasa inggeris diorang dok hentam ckap bahasa die so ape lagi kutuk sesama kitorang la...dh la penat igt nk check in awal tp ade masalah tentang bilik hotel, manager yg menguruskan hotel tu plak dh balik so harapkan receptionist yg sengal2 alam nie je la...akhirnye aku ternampak sebuah komputer sebelah kaunter receptionist nasib baik ade internet so dpt la aku bukak google translator...hah!amik kow naib baik la ade dlm bahasa vietnam so lega kami n nasib baik receptionist vietnam nie tau baca klau tak mmg tido kat lobby je la...

abis proses check in...terus masuk bilik, btw aku n suzana dok satu bilik yg agak besar bersama 2 katil queen n hajar dok bersebelahan ngan bilik kami...walaupun hotel kat hcm nie biase2 je, one thing yg aku salute, diorang punye bilik hotel plus bilik air mmg bersih!! serius!...

letak je bag, kami terus ngan xtvt pertama di mlm hari iaitu mencari pasar malam...so punyela jauh gak kami berjalan, bsk pagi baru perasan actually dekat je tp dh tersalah jalan heehhee biasela 1st time...kitorng beria2 nk g pasar mlm coz semua nk beli t-shirt coz masing2 bawak bju sehelai sepinggang je...nk jimat luggage la konon...

time ni la kene marah ngan imigresen hahahaha

me n mr.hubby...


nampak sedap tp kat m'sia lebih sedap...

mcm lepak kat pub la plak...


smpi je pasar mlm rase mcm kat pasar mlm pantai dlm plak cz majority mmg org m'sia kita n aku kan peramah terus bertegur sape cz senang nk tau tempat2 brg murah....n yg best ramai plak penjual boleh ckp melayu.."adik cantik", "kakak manis"...tu la ayat pemes diorang....minority penduduk vietnam nie org melayu champa so x heran la diorg blh ckp melayu....

bile aku smpi pasar malam nie terus habaq kat mr.hubby, boring la vietnam nie...hehehe cz xde ape yg aku berkenan...selain kain telekung yg  pemes, byk jgk kain pasang cotton vietnam yg berlabuci mcm ala2 datin kampung hahahaha...tp member2 aku mmg giler shopping la, yelah 1st time g obesee so xcited la...time nie perut aku mmg lapar tp bkn simply2 blh beli mknan ye cz kat pasar mlm x de mkanan halal...but time aku jln lorong kedai2 nampak la ade kakak yg jual kuih bertudung n ade tulis "halal" so apelagi serbu beli donut n popiah la....

abis mensurvey barang kami pun terus balik hotel sambil berjalan aku mmg mencuka la cz hati byk x happy wooo....so harap2 bsk aku g bent than market dpt la aku melakukan peberet hobby aku iaitu bershopping....

tggu  next entry ye..





1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete